Ungdommer som leker i parken

Fordelene med HPV-vaksine: Beskyttelse mot alvorlige sykdommer

HPV-vaksinen er en viktig del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Den beskytter mot flere typer kreft og andre HPV-relaterte sykdommer. Dette gjør vaksinen til en verdifull investering i fremtidig helse, spesielt for unge som får tilbud om vaksinen i 7. klasse.

Nøkkelpunkter

  • HPV er et vanlig virus som smitter lett ved seksuell kontakt og kan føre til kreft og kjønnsvorter.
  • HPV-vaksinen gis til elever i 7. klasse for å beskytte dem før de blir utsatt for viruset.
  • Vaksinen beskytter mot flere typer kreft, inkludert livmorhalskreft, analkreft og kreft i munn og svelg.
  • Vanlige bivirkninger av vaksinen er milde og går over av seg selv, som ømhet i armen og hodepine.
  • HPV-vaksinen er gratis for elever i 7. klasse, men eldre ungdom og voksne må betale for vaksinen.

Hva er HPV og hvordan smitter det?

Young adults showing band-aids after HPV vaccination

Definisjon av HPV

HPV står for humant papillomavirus. Det finnes over 100 forskjellige typer av dette viruset. HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. Viruset kan infisere hud og slimhinner, og noen typer kan føre til kreft.

Smittemåter

HPV smitter hovedsakelig gjennom seksuell kontakt, inkludert samleie, oral- og analsex. Det kan også smitte ved hud-til-hud kontakt. Rundt 80 prosent av befolkningen blir smittet i løpet av livet. Kondom kan gi delvis beskyttelse, men ikke fullstendig.

Vanlige symptomer

De fleste HPV-infeksjoner gir ingen symptomer og går over av seg selv. Noen typer kan forårsake vorter på hender, føtter eller kjønnsorganer. I sjeldne tilfeller kan infeksjonen bli langvarig og føre til celleforandringer som kan utvikle seg til kreft.

HPV-vaksinens rolle i barnevaksinasjonsprogrammet

Happy children and teenagers outdoors

Alle elever på 7. trinn får tilbud om HPV-vaksine for å beskytte seg mot kreft som skyldes HPV. Dette gjelder både jenter og gutter. Vaksinen gis tidlig for å sikre best mulig beskyttelse før seksuell debut.

HPV-vaksinen virker best når den gis før man blir utsatt for smitte. Derfor er det viktig at vaksinen gis til barn og unge. Vaksinen kan ikke behandle en eksisterende infeksjon, men den kan forebygge nye infeksjoner.

Ved å gi vaksinen tidlig, reduseres risikoen for HPV-relatert kreft senere i livet.

I Norge er det høy vaksinasjonsdekning blant 7. klassinger. Ifølge Nasjonalt vaksineregister var ni av ti 16-åringer fullvaksinert i 2022. Dette viser at de fleste tar imot tilbudet om vaksine. Vaksinen er gratis for alle elever på 7. trinn, noe som gjør den lett tilgjengelig for alle.

Hvordan HPV-vaksinen beskytter mot kreft

Krefttyper vaksinen beskytter mot

HPV-vaksinen kan beskytte mot flere typer kreft som er forårsaket av HPV-viruset. Dette inkluderer:

  • Livmorhalskreft
  • Kreft i endetarm/anus
  • Kreft i munn og svelg
  • Kreft på penis
  • Kreft i skjede og ytre kjønnsorganer

Effektivitet og immunrespons

Vaksinen er svært effektiv når den gis før eksponering for viruset. Den gir over 90% beskyttelse mot forstadier til livmorhalskreft. Kroppen lager beskyttelsesstoffer som hindrer infeksjon, noe som gir en sterk immunrespons.

Langtidseffekter av vaksinasjon

Langtidseffektene av HPV-vaksinasjon er lovende. Studier viser at vaksinen gir langvarig beskyttelse mot HPV-relaterte krefttyper. Dette betyr at vaksinen kan redusere risikoen for kreft betydelig over tid.

HPV-vaksinen er en viktig del av forebyggingen mot kreft, og den gir beskyttelse mot flere alvorlige kreftformer for både kvinner og menn.

Bivirkninger og sikkerhet ved HPV-vaksinen

Vanlige bivirkninger

HPV-vaksinen kan, som alle medisiner, gi bivirkninger. De vanligste er milde og går over av seg selv. Ømhet, rødhet og hevelse på armen der vaksinen er satt, er svært vanlig og oppleves av mer enn 1 av 10 vaksinerte. Andre vanlige bivirkninger inkluderer:

  • Hodepine
  • Trøtthet
  • Muskelplager
  • Feber
  • Leddsmerter
  • Kløe
  • Hudutslett
  • Kvalme
  • Oppkast eller diaré
  • Magesmerter

Sjeldne bivirkninger

Selv om det er sjeldent, kan noen oppleve alvorlige bivirkninger. Disse inkluderer allergiske reaksjoner, som oppstår raskt etter vaksinasjon. Derfor må du vente cirka 20 minutter hos helsesykepleier etter vaksinasjon. Det er viktig å merke seg at svimmelhet, nesten-besvimelser og besvimelser vanligvis skyldes ubehag eller engstelse knyttet til nålestikket, og ikke selve vaksinen.

Overvåkning og sikkerhetsstudier

HPV-vaksinen er godt testet og overvåket. Over 300 millioner doser er satt globalt, og studier viser høy effektivitet og sikkerhet. Folkehelseinstituttet overvåker nøye for å sikre at vaksinen er trygg. Det er rapportert svært få alvorlige bivirkninger, og de fleste plagene går over av seg selv. Hvis du opplever symptomer etter vaksinasjon, bør du kontakte lege for en vurdering.

HPV-vaksinens effekt på kjønnsvorter

Beskyttelse mot HPV-typene 6 og 11

HPV-vaksinene Gardasil og Gardasil 9 inneholder proteiner fra HPV-type 6 og 11, som er ansvarlige for 90% av tilfellene av kjønnsvorter. Disse vaksinene har vist seg å gi svært god beskyttelse mot kjønnsvorter. Dette ble først påvist i kliniske studier og senere bekreftet på befolkningsnivå, blant annet i Australia.

Studier og resultater

I australske registerstudier har man sett en 98% reduksjon av kjønnsvorter blant kvinner og 92% blant menn som fikk vaksinen da de var 12-13 år. Dette viser hvor effektiv vaksinen kan være når den gis tidlig.

Forskjeller mellom vaksinene

Gardasil og Gardasil 9 beskytter mot kjønnsvorter, mens Cervarix ikke gjør det. Cervarix inneholder ikke proteiner fra HPV-typene 6 og 11 og har derfor ikke denne indikasjonen. Studier har vist at det ikke dannes spesifikke antistoffer mot HPV-type 6 og 11 etter vaksinasjon med Cervarix.

Beskyttelsen mot kjønnsvorter er best for de som får vaksine tidlig. En høy vaksinasjonsdekning vil også kunne gi større beskyttelse for alle (flokkbeskyttelse).

Tilgjengelighet og kostnader for HPV-vaksinen

Gratis vaksine for 7. klassinger

Alle jenter og gutter i 7. klasse får tilbud om gratis HPV-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen som gis er Cervarix, og den beskytter mot de vanligste HPV-typene som kan føre til kreft. Vaksinen gis i to doser, én om høsten og én om våren.

Kostnader for eldre ungdom og voksne

For de som ikke får vaksinen gratis, koster HPV-vaksinen mellom 900-1400 kroner per dose. Totalt vil vaksinasjonen koste mellom 3000-4000 kroner. Gardasil, som også beskytter mot kjønnsvorter, koster cirka 1210 kroner per dose, mens Gardasil 9 koster cirka 1380 kroner per dose.

Hvor vaksinen kan tas

HPV-vaksinen kan kjøpes på apoteket, men du trenger resept fra fastlegen eller helsesøster. Du kan også få vaksinen hos Sex og samfunn, til og med det året du fyller 25 år. Vaksinen settes som en sprøyte i overarmen, og du må vente 20 minutter etter vaksinering.

For oversikt over tilgjengelighet, sjekk vår nettbutikk.

Konklusjon

HPV-vaksinen er en viktig del av barnevaksinasjonsprogrammet og gir beskyttelse mot flere alvorlige krefttyper. Ved å vaksinere seg, reduserer man risikoen for å utvikle kreft i livmorhalsen, endetarmen, munn og svelg, samt andre områder. Vaksinen er trygg og har få bivirkninger, og den gir best effekt når den tas før seksuell debut. Selv om vaksinen ikke beskytter mot alle typer HPV, gir den en betydelig beskyttelse mot de mest kreftfremkallende typene. Det er aldri for sent å ta HPV-vaksinen, og det er et viktig skritt for å beskytte seg selv og andre mot HPV-relatert kreft.

Ofte stilte spørsmål

Hva er HPV?

HPV står for humant papillomavirus, et veldig vanlig virus som smitter ved seksuell kontakt. De fleste får HPV en eller annen gang i løpet av livet uten å merke det.

Hvem får tilbud om HPV-vaksine?

Alle elever i 7. klasse får tilbud om gratis HPV-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Dette gjelder både gutter og jenter.

Hvordan beskytter HPV-vaksinen mot kreft?

HPV-vaksinen beskytter mot flere typer kreft, blant annet livmorhalskreft, ved å hindre infeksjon med de HPV-typene som kan føre til kreft.

Er HPV-vaksinen trygg?

Ja, HPV-vaksinen er godt testet og anses som trygg. Vanlige bivirkninger er ømhet på stikkstedet, hodepine og lett feber.

Kan voksne ta HPV-vaksinen?

Ja, voksne kan også ta HPV-vaksinen, men de må betale for den selv. Det er best å ta vaksinen før man blir seksuelt aktiv, men det er aldri for sent.

Hvor mye koster HPV-vaksinen for voksne?

Prisen på HPV-vaksinen varierer avhengig av typen. For eksempel koster Gardasil cirka 1210 kroner per dose, mens Gardasil 9 koster cirka 1380 kroner per dose.